Nytt matbord

Och såhär blev resultatet, är himla nöjd!







Tonfisk och pastagratäng



4 port

400 g fusilli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl blandade frysta grönsaker (tex haricots verts, blomkål och morötter)
3 dl grädde
1 grönsaksbuljong
1 msk timjan
400 g tonfisk i olja
150 g smakrik ost
1 msk rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C
Koka pastan. Koka de blandade frysta grönsakerna några minuter i lättsaltat vatten.
Hacka lök och vitlök i små bitar. Fräs mjukt i olja i en stekpanna i ca 3-4 minuter. Blanda ner tomatpuré, passerade tomater, grädde, buljong och alla kryddor. Puttra 2-3 minuter. Rör ner tonfisken, grönsakerna och pastan och rör runt ordentligt. Häll sedan över alltihop i en ugsfast form. Strö över den rivna osten (vi använde även mozarella ost) och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

Veckomatsedel v.13

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 13 ut:

 

Måndag:

Tonfisk och pastagratäng


Tisdag:

Jägarbiff med champinjoner och potatis


Onsdag:

Enkel fisksoppa

 

Torsdag:

Kycklingwook med kokosmjölk och nudlar

 

Fredag:

Rester

 

 

Spenatsoppa med ägg



4 port
2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat
1 gul lök
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm riven muskot
4 ägg
Halvtina spenaten och grovhacka den. Skala och finhacka löken. Fräs spenat och lök i flytande margarin några minuter. Pudra överk vetemjöl och häll på vatten. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot.
Hårdkoka äggen. Skala och skär äggen i halvor eller klyftor.

Matbord

Vi har inlett projekt "bygga vårt eget matbord", vi får se hur detta går.






Om ett par dagar lägger jag upp bild på resultatet.

Ugnspannkaka med bacon



4 port

4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 krm salt
50 g smör
250 g bacon

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C
Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken och vispa till en slät smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Häll pannkakssmeten i en ugnsfast form.
Dela bacon och stek lätt i stekpanna, häll sedan i tillsammans med pannkakssmeten i ugnformen. Ställ in i ungen i ca 25 min.
 

Limekryddad lax med avokadosallad



600 g laxfiléer
2 lime
3 msk rapsolja
1 tsk salt
2 avokado
1 äpple
150g salladsblandning (tex fransk mix)
½ gurka
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skölj laxfiléerna och lägg i dem i en ugnsfast form. Blanda olja med saft från pressad lime och salt. Ringla över laxen. Låt laxen stå och dra ca 5 minuter. Ställ sedan in i ugnen ca 15 minuter.

Dela avokadon, äpplet och gurkan i bitar. Blanda allt med salladen. Häll över olja och saft från pressad lime.

Veckomatsedel v.12

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 12 ut:

 

Måndag:

Färsk svamptortellini med knaperstekt bacon


Tisdag:

Limekryddad lax med avokadosallad


Onsdag:

Ugnspannkaka med fläsk och hallon

 

Torsdag:

Spenatsoppa med ägg

 

Fredag:

Tacos

 

 

Grönsakssoppa



4 port
1 palsternacka
2 morötter
1 kålrot
2 gula lökar
1 purjolök
2 msk smör
1 l vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk mejram
salt och peppar

Gör så här:
Skala palsternacka, morötter och kålrot. Skiva i mindre bitar. Skala löken och dela i klyftor. Skär purjolöken i 2 cm stora bitar.
Smält smör i en kastrull. Lägg ner alla grönsaker och fräs, utan att få färg, några minuter. Häll sedan på vatten plus fond och låt allt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med mejram, salt och peppar och om det behövs puttra ytterligare 5 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

Servera med tex knäckebröd med keso.

Fikabesök.



Kladdig kladdkaka med daim
ca 12 bitar
3 ägg
3 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
100 g choklad (välj den sort du tycker är god)
2 dl mjöl
2 st daim
1 tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och vispa samtidigt ägg och socker tills det blir poröst.
Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr. Hacka 1 st daim.
Smält chokladen över vattenbad och blanda ner i smeten tillsammans med daimen.
Häll ner smeten i en brödad form och grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Låt kakan svalna något.

Glasyr:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl grädde
250 g choklad
(välj den sort du tycker är god)
1 1/2 msk sirap
4 msk smör


Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt endast koka i ett par minuter innan du lägger i chokladen. När chokladen är smält tar du av glasyren från plattan och lägger i smöret. Rör tills allt är smält.
Bred ut glasyren över den något svalnade kakan och toppa med resterande daim.

Servera med vispad grädde eller glass.


Torsk i purjolöksgrädde



4 port
400 g torsk
1 purjolök
½ fänkål
1 msk rapsolja
1 tsk timjan
0,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljong
1 msk fiskfond
Salt och peppar

Gör så här:
Skiva purjolök och fänkål i tunna strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs till de blir mjuka. Ha i buljongen och fonden samt vattnet och låt buljongen lösas upp. Blanda ner matlagningsgrädde, timjan, salt och svartpeppar. Låt allt puttra ihop i ca 5 minuter. Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra. Häll över purjolöksgrädden. Ställ in i ugnen i 15 minuter.

Servera med tex pressad potatis och bönsallad.

Hemmagjorda chicken nuggets



4 port
500 g kycklinginnerfilé
3 dl sesamfrö
2 dl ströbröd
2 ägg
2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Dela kycklingen i mindre bitar, lagom som nuggets. Blanda sesamfrö, ströbröd, salt och peppar i en skål. Knäck äggen i en annan skål. Doppa kycklingbitarna i äggröran och sedan ner i sesamfröna. Se till att biten täcks ordentligt.
Alt 1: Hetta upp olja i en stekpanna och lägg ner kycklingbitarna. Stek de runt om tills de har fått fin färg. Sänk sedan värmen och stek ytterligare några minuter tills de är helt färdiga.
Alt 2: Fritera kycklingbitarna i olja i en fritös, fritera bitarna i ca 10 min eller tills de får en gyllenbrun färg.

Servera med tex ris, sweetchili sås och ruccola.


Veckomatsedel v.11

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 11 ut:

 

Måndag:

Rester


Tisdag:

Hemmagjorda chicken nuggets med ris och sweetchilli sås


Onsdag:

Torsk i purjolöksgrädde med pressad potatis och bönsallad

 

Torsdag:

Lasagne

 

Fredag:

Grönsakssoppa

 

 

Sötstark majssoppa



4 port
600 g majskorn (frysta)
1 l vatten
2 msk grönsaksfond
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2,5 krm chilipulver
1 röd paprika
1 msk rapsolja
1 dl grädde
svartpeppar


Gör så här:

Hacka lök, paprika och vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna och blanda ner lök, paprika, vitlök och chilipulver. Fräs i ca 2-3 minuter. Blanda ner majskornen och stek på låg värme ca 10 minuter. Rör då och då.

Koka under tiden upp vatten med grönsaksfond och blanda sedan ner majs/lök blandningen i buljongen. Låt allt koka i ca 10 minuter. Mixa sedan till en slät soppa. Smaka av med grädde och peppar.

Hemmagjord pasta

Vi provade på att göra egen tortellini i helgen vilket inte va det enklaste, visade det sig. Men kul att ha provat på och himlans gott blev det tillslut!

4 port
2 dl durumvete
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 äggula
3 msk olivolja
2 msk vatten
salt


1. Blanda mjöl och salt i en stor bunke, gör sedan en grop i mjölet och knäck i äggen i gropen, tillsätt olivolja. Jobba ihop ingredienserna utifrån och in till en slät deg. Degen kan kännas torr men så ska det tydligen vara.

2. Linda in degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar, sista halvtimen lät vi degen ligga i kylen.


3. Kavla ut degen till en rektangel, och då menar jag verkligen kavla! Degen blev inte så elastisk som jag trode den skulle bli, och ju tynnre desto bättre, så kavla!

4. Klicka ut fyllningen (vi gjorde en fyllning på spenat och fetaost och en på champinjoner) som små bollar på halva rektangeln och vik sedan över den andra halvan, dela till fyrkanter.


5. Koka sedan pasta ca 5 min, beroende på hur tunn degen blev.

6.
Smält smör i en stekpanna, hacka färska kryddor (basilika, timjan och oregana) och ha i, pressa sedan i saften av en citron och ha i pastan. Stek på hög värme i ca 1 min, rör om pastan under tiden.
Servera sedan pastan med parmesan.

PIP





Finaste muggarna från PIP collection.

Kyckling i fetaostsås med zucchini



4 port
600 g kycklingfileér
1 gul lök
2 vitlök
½ dl vatten
2 tomater
½ zucchini
2 msk kycklingfond
150 g fetaost
2 dl matlagningsgrädde
färska kryddor (tex basilika, timjan, oregano eller rosmarin)
salt och peppar

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna imindre bitar och fräs några minuter på varje sida i olja. Hacka löken, vitlöken, tomater och zucchini och ha i stekpannan tillsammans med kycklingen. Tillsätt fonden och vattnet och låt koka i några minuter. Blanda ner de hackade kryddorna och den smulade fetaosten samt grädden och fräs någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Servera med tex bulgur och blandad grönsallad.


Veckomatsedel v.10

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 10 ut:

 

Måndag:

Korv och potatismos med grönsallad

 

Tisdag:

Vårrullar med ris och sweet chili sås


Onsdag:

Sötstark majssoppa

 

Torsdag:

Sushi

 

Fredag:

Rester

 

 

Raggmunk med stekt sidfläsk, coleslaw och rårörda lingon

4 port
ca 10 st stora potatisar
1 st ägg
1 msk mjöl

800 g sidfläsk




Gör så här:
Skala och riv potatisen grovt. Krama ur så mycket vätska som det går ur den rivna potatisen.
Vispa ihop ägg och mjöl och vänd ned den rivna potatisen i smeten.
Blanda och smaka av med salt och peppar.

Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt i lite olja, inte för länge för då blir det hårt och torrt.
När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt.

Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor.

Coleslaw
vitkålssallad
morötter
creme fraiche
majonäs
Riv vitkål och morötter och blanda ner creme fraiche och majonäs.
Salta och peppra

Rårörda lingon
ca 225 g lingon
½ dl råsocker
Koka upp lingon och socker i ca 10 min.

Servera raggmunkarna med sidfläsk, coleslaw och de rårörda lingonen.


Brandgul morotssoppa



4 port
5 st morötter
2 st stora potatisar
2 dl buljong (spad av morötter och potatis)
1 st grönsaksbuljong
2 msk smör
1 st gul lök
3 dl matlagningsgrädde
½ dl creme fraiche
½
st pressad apelsin
2 tsk paprikakrydda
1 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Basilika-crème fraîche:
0.2 kruka basilika
2 dl crème fraîche
salt och peppar

Gör så här:

Skala och dela morötter och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Spar 2 dl av vattnet (buljongen) som morötterna och potatisen kokat i och häll av resten.

Tillsätt grönsaksbuljongen samt smöret och mixa allt slätt med en stavmixer. Rör i grädden samt kryddorna och smaka av med apelsin.

Gör basilika-crème fraîchen: Mixa basilikan i lite vatten och blanda den sedan med crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.


Fikadags!



Delicatoboll

ca 15 st
4 dl havregryn
150 gram rumstempererat margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ msk grädde
1 msk starkt kaffe

Garnering som tex kokos eller pärlsocker
50 g Mörk choklad



Gör så här:

Ställ fram margarinet och låt det bli rumstempererat. Mixa havregrynen i en mixer till ett fint mjöl. Vispa sedan ihop margarin & socker och tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten stå kallt i kylen i ca 10 min. Smält under tiden mörk choklad i ett vattenbad. Rulla bollar av smeten som du rullar i choklad och sedan kokos eller pärlsocker.





RSS 2.0