Brandgul morotssoppa

4 port
5 st morötter
2 st stora potatisar
2 dl buljong (spad av morötter och potatis)
1 st grönsaksbuljong
2 msk smör
1 st gul lök
3 dl matlagningsgrädde
½ dl creme fraiche
½ st pressad apelsin
2 tsk paprikakrydda
1 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
Basilika-crème fraîche:
0.2 kruka basilika
2 dl crème fraîche
salt och peppar
Gör så här:
Skala och dela morötter och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Spar 2 dl av vattnet (buljongen) som morötterna och potatisen kokat i och häll av resten.
Tillsätt grönsaksbuljongen samt smöret och mixa allt slätt med en stavmixer. Rör i grädden samt kryddorna och smaka av med apelsin.
Gör basilika-crème fraîchen: Mixa basilikan i lite vatten och blanda den sedan med crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.

Kommentarer
Trackback