Knäckig jordgubb och rabarberpaj
15 bitar
300 g jordgubbar
3 dl mjöl
3,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2,5 dl socker
200 g smör
1,5 dl grädde
Gör så här:
Smöra en ugnsform och skär jordgubbar och rabarber i småbitar, lägg dem i en ungsform.
Smält 150 g smör och häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker i en bakskål och häll över smörblandningen.
Bred geggan över rabarberna, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig.
Servera med vaniljvisp eller glass.
Lins och grönsaksröra med ris

4 pers
2 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
½ squash
200 g blomkål
3 st morötter
6 st stora champinjoner
1 st paprika
1,5 dl linser
1 st grönsaksbuljong
1 dl krossade tomater
2 msk tomatpure
1 dl vatten
paprikakrydda
salt och peppar
Gör så här:
Koka linserna och häll av vattnet.Stek grönsakerna krispiga i lite olja, tillsätt buljongen och vattnet.
Ha i tomatpuren och tomaterna och låt småputtra i ca 5 min. Krydda och ha tillsist i linserna, låt koka på svag värme i ytterligare 5 min. Servera med tex ris.
Rosmarinkyckling med couscous och paprikasås

4 pers
4 st kycklingfileer
färsk rosmarin (eller på kryddburk)
1 st paprika
1 st vitlöksklyfta
2 msk kycklingfond
0,5 dl vatten
1 st creme fraiche burk
salt och peppar
Gör så här:
Lägg de tinade fileerna i en ugnsform och ringla lite olivolja över.Hacka rosmarinen och strö över, salta och peppra. Ställ in i ugnen, 200 grader, i ca 25 min tills de är klara.
Strimla paprikan och stek tillsammans med lite olja i en stekpanna, tillsätt i vitlöken och fonden samt vattnet och låt småputtra i någon minut.
Ha till sist i creme fraichen och salta och peppra. Servera med tex couscous och sallad.
Här va det bullar!

ca 50 st (beroende på storlek)
5 dl röd mjölk
100 gram jäst (2 pkt)
1,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
125 gram smör
1 burk vaniljkessella (så blir de ännu saftigare)
15 dl vetemjöl Special
Fyllning (det kan aldrig bli för mycket fyllning!)
300 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
0,5 dl kanel
1 påse vaniljkräm/sås (jag blandade med en aningens mindre vatten än vad som stod på paketet, så att såsen inte blev så rinnig).

Hej lilla bullen!
Gör så här:
Ljumma mjölken till ca 37 grader och smula ner jästen i en stor bunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
Tillsätt baksirap, salt, kesella och det smälta smöret. Ha i det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg, gärna länge. Det gör inget om degen är lite kladdig! Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Rör samman fyllningen (socker, kanel och smör).
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två eller tre delar.
Kavla ut varje del till en rektangel, bred på kanelfyllningen och bred sedan på vaniljkrämen över, rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, grädda i ca 6-8 min beroende på storleken på bullarna.
Veckomatsedel v.26
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 26 ut:
Måndag:
Rosmarinkyckling med couscous och paprikasås
Tisdag:
Onsdag:
Köttgryta med potatis
Torsdag:
Fredag:
Hemmagjord pizza med mozzarella
Pestobakad lax
4 port
4 st laxfileér
4 msk pesto
2 msk cremefraiche
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Salta lätt.
Blanda ihop pesto och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar och bred över fisken. Stek i ugnen i cirka 15 minuter. Servera med tex couscous och sallad.
Klart!
Veckomatsedel v.24
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 24 ut:
Måndag:
Köttbullar och makaroner
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Blodpudding
Fredag:
ResterHet linsgryta

4 port
2 dl linser (tex gröna)
1 st Grönsaksbuljong
1 st rödlök
½ squash
2 st tomater
1 st vitlöksklyfta
400 g tomatkross
2 st chorizo korvar (kan uteslutas om man vill ha vegetariskt)
3 msk chillisås
Gör så här:
Skölj linserna i kallt vatten. Koka upp vatten med grönsaksbuljong. Lägg i linserna och koka enligt förpackning (cirka 10 minuter). Häll bort vattnet.Hacka röd- och vitlök, korv och squash i mindre bitar.
Hetta upp olja i en stor stekpanna, fräs någon minut. Tillsätt tomatkross och chillisås. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
Tillsätt linserna och tomater. Salta. Låt småkoka i 5 minuter till. Servera med bröd.
Gröt med kanelstekta äpplen


2 port
1 krm salt
½ äpple
kanel
½ msk råsocker
Gör så här:
Koka upp mjölk, mannagryn och salt.Stek under tiden äppelbitarna mjuka i råsocker och kanel.
Maräng (till tex pavlova)


ca 4 st stora maränger
3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
Fördela och forma marängen med en sked på plåten, om du ska göra pavlova gör du en liten fördjupning i mitten av marängen.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Om du ska göra pavlova så klickar du i limecurd i fördjupningen på marängen, garnera med grädde och frukt, tex physalis, jordgubbar och kiwi.
Tonfisk och blomkålsgratäng


4 port
2 dl pasta
500 g blomkål
300 g tonfisk
2 ägg
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
cocktailtomater
salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan och blomkålen i lättsaltat vatten var för sig.Blanda samman ägg, grädde, cremefraiche, salt och peppar.
Ha i pastan i en ugnsäker form, fyll sedan på med tonfisken, blomkålen och häll sist på äggblandningen.
Garnera med cocktailtomaten och ställ in i ugn, 200 grader i ca 10-15 min.
Kiwi lime
2 glas
3 st kiwi
2 dl sojamjölk
1 banan
saften av 1 lime
1 msk linfröolja
Mixa allt i en mixer eller med en stavmixer.
Veckomatsedel v.23
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 23 ut:
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Fläskfile med champinjonsås och bakad potatis
Torsdag:
Tonfisk och blomkålsgratäng med grönsallad
Fredag:
Het linsgrytaLemoncurd
25 g smör
1 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
Riv skalet från 1 citron och pressa ur saften ur båda.
Vispa 1 ägg och socker pösigt.
Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke.
Koka upp vatten till ett vattenbad och ställ bunken över.
Blanda i ägg och sockerblandningen, ägggulan och saften från citronen.
Vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Lax med bulgur och apelsinsallad

4 port
4 st laxfileer
2 st lime
bulgur
1 st grönsaksbuljong
spenat
2 st apelsin
3 dl turkist yoghurt
1 msk honung
salt och peppar
Gör så här:
Salta och peppra laxen. Riv limeskal av 1 lime och strö över laxen, pressa saften av 1 lime och häll över.Ställ in i ugnen, 200 grader ca 10-15 min.
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet (jag brukar även ha i en buljong för mer smak). Dela apelsinen i mindre bitar och blanda i bulguren, ha sist i spenaten.
Blanda yoghurten, skal och saft av 1 lime, honungen samt salt och peppar.
Wok med nötkött och grön curry

4 pers
200 g starkt kryddad korv
2 msk kalvfond
0,5 dl vatten
200 g ananas
Gör så här:
Stek köttet och korven i olja i en stekpanna 2-3 minuter. Tillsätt grönsakerna, rör om och låt allt fräsa 3 minuter.Servera med tex basmatiris.