Veckomatsedel v.22

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 22 ut:

 

Måndag:

Wok med nötkött och grön curry

 

Tisdag:

Lax med bulgur och apelsinsallad

 

Onsdag:

Potatis och broccolisoppa


Torsdag:

Köttbullar med hemmagjord potatismos

 

Fredag:

Rester

Köttfärsfyllda tortillawraps



4 port
400 g köttfärs
100 g tacokrydda (ca 1 ½ påse)
4 st mjuka tortilla bröd
2 st ägg
0,5 dl grädde
2 msk majonäs
riven ost
salt och peppar

Gör så här:

Stek köttfärsen och ha i tacokryddan.
Bred ut köttfärs i lagom mängd på varje tortilla bröd, rulla ihop och lägg i en smord form.
Vispa ihop ägg, grädde, majonäs och salt och peppar, häll sedan blandningen över wrapsen.
Strö över riven ost och ställ in i ungen ca 5-10 min i ca 200 g.

Servera med tex grönsallad. Enkelt och gott!


Kycklingsoppa med curry-yoghurt



4 port

1 l grönsaksbuljong
2 st morötter
1 st palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 st gul lök
1 st purjolök
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 l vatten
3 st kycklingfileer
persilja

Curry-yoghurt
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk curry
1 tsk honung
1 tsk salt

Gör så här:

Hetta upp grönsaksbuljongen. Skala och tärna alla rotfrukter. Skala och hacka löken och lägg rotfrukter och lök i buljongen och låt puttra en stund. Salta och peppra.
Koka upp det lättsaltade vattnet och lägg i de delade kycklinglårfiléerna. Låt sjuda i ca 10 minuter och lägg sedan ner i soppan.
Strimla purjolöken och lägg ner i soppan. Koka upp igen och strö över hackad persilja.

Rör ihop alla ingredienser till curryyoghurten. Toppa soppan med en klick curry-yoghurt.


Mannagryn med jordgubbar

 

2 port

4 dl mjölk

ca 4 msk mannagryn

Råsocker

Jordgubbar

 

Gör så här:

Värm mjölken och ha i mannagrynen, låt koka på svag värme ca 3-5 min.
Servera med råsocker och jordgubbar.

Rödspätta med rotfrukter i ugn

 

4 port

4 bitar rödspättefiléer

1 dl mjöl

2 dl ströbröd

2 krm salt

1 krm vitpeppar

2 ägg


Gör så här:

Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.

Torka filéerna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.

Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd fisken i ägget.

Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd filéerna runt om i ströbrödet.

Värm en stekpanna och tillsätt olja eller smör.

Stek filéerna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta.

 

Servera tex med ugnsrostade rotfrukter.

Veckomatsedel v.21

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 21 ut:

 

Måndag:

Tomatpasta med baconsås

 

Tisdag:

Rödspätta med rotfrukter i ugn

 

Onsdag:

Falukorv med potatis och bruna bönor


Torsdag:

Kycklingsoppa med curry-yoghurt

 

Fredag:

Köttfärsfyllda tortillawraps med grönsallad

 

Keso och majsplättar



4 port
4 dl majskorn
4 st ägg
1,5 dl mjöl
125 gram keso
0,5 tsk salt
smör

Gör så här:

Kör majskornen i en mixer till en jämn smet. Vispa ner äggen och mjölet samt keso och salt.
Stek plättarna på medelvärme, några minuter per sida.
Servera med stekt bacon, rårivna morötter och lingon.

Rotfruktssoppa

4 port
1 bit (450 g) rotselleri
4-5 morötter
3-4 medelstora potatisar
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 l vatten
1 tsk chilli
2 msk kryddblandning - (tex vitlök, persilja)
citronjuice efter smak
salt och peppar

Gör så här:

Koka upp 1 l vatten med buljongtärningarna, chilin och kryddblandningen.

Skiva rotselleri, morötter och potatis. Potatisen i centimetertjocka skivor, rotsellerin och morötterna något tunnare eftersom de tar längre tid att koka.

Lägg i dem när vattnet har kokat upp. Låt koka tills de är mjuka, ca 10-15 minuter.

Ta upp bitarna och mixa till en ganska slät konsistens. Blanda med spadet och smaka av med citronjuice, salt och peppar.

 

Blåbär och hallon smoothie


2 glas
1 dl blåbär/hallon
2 apelsin
½ dl soya mjölk
1 msk linfröolja
½ dl vatten

Mixa allt i en mixer eller med en stavmixer.

Torskgratäng med blomkålsmos

4 port
400 g torskfilé
Smör
1 purjolök
2 dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
1 dl riven ost
Basilika
Dragon
Salt och peppar

Blomkålsmos:

1 st blomkålshuvud
2 dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & vitpeppar

Gör så här:

Skiva eller hacka löken i lagom bitar.
Lägg det otinade torskblocket i en smord ugnssäker form.
Bryn purjolök i lite smör.
Blanda crème fraichen, dijonsenapen och kryddorna och häll över fisken.
Strö osten över fisken och in i ugnen.

30-35 min i 175-200 grader


Dela blomkålen i mindre bitar och lägg i en kastrull, låt koka tills de blivit mjuka. Ta av kastrullen från värmen och häll av vattnet, tillsätt sedan grädden, smöret samt salt och peppar. Mixa blomkålen till ett mos med hjälp av en stavmixer. Servera med fisken.

Chutney stekt kyckling med matvete

Har helt glömt av att ta kort på maten den här veckan, mycket i huvudet. Men här kommer iaf recepten på det som har ätits!

4 port
400 g morötter
3 dl matvete
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk spiskummin
1 dl grovhackad dill
4 kycklingbröst
1 msk olja
salt och peppar
1 dl mango chutney gärna en slät variant
1 1/2 dl gräddfil

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och dela morötterna längs med. Skär dem i grova bitar. Koka matvetet enligt anvisning på paketet tillsammans med morötterna.
  3. Smaksätt matvetet med apelsinskal, spiskummin och dill. Salta och peppra.
  4. Krydda kycklingen på under- och ovansida med salt och peppar. Bryn kycklingen hastigt i olja och lägg över i en ugnssäker form.
  5. Skeda chutney på ovansidan och ställ i ugnen ca 12 minuter.
  6. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
  7. Servera kycklingen med matvetet och en klick gräddfil.

Veckomatsedel v.19

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 19 ut:

 

Måndag:

Chutney stekt kyckling med matvete


Tisdag:

Torskgratäng med blomkålsmos


Onsdag:

Rotfruktssoppa


Torsdag:

Keso och majsplättar med rårivna morötter

 

Fredag:

Lasagne

 

Fransk löksoppa (med potatis)



4 port

2 msk smör
3 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ purjolök
4 st potatisar
1 tsk socker
1 liter vatten
1 st grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
2 tsk timjan
100 g lagrad ost (kan uteslutas)
salt och peppar

Skala och skiva löken fint. Fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan. Ha i potatisen och låt koka i ca 10-15 minuter. Tillsätt osten och rör om tills den är smält. Smaka av med salt och peppar. Jag mixade allt en aning för att få en slätare konsistens.

Jambalaya



4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 krm chilipulver
3 dl vatten
400 g tomatkross
1,5 msk kycklingfond
1 msk gurkmeja
2 msk rapsolja
3 dl basmatiris
300 g kycklingfiléer
300 g cabanosskorv
1 msk smör
300 g fryst grönsaksblandning (ärter, majs, paprika)
1 krm salt
1 krm svartpeppar (nymald)

Koka riset enligt anvisningen och låt svalna. Koka även grönsakerna lätt och låt svalna.
Hacka lök och vitlök grovt. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs löken genomskinlig. Ha i kycklingen samt korven och stek tills kycklingen är nästan genomstekt, tillsätt vatten, tomatkross, fond, kryddor och olja. Koka upp.
Blanda ner riset och grönsakerna och rör om tills allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar.

Torskbiffar med bönsalsa



4 port
600 g torskfiléer
2 dl vetemjöl
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 msk smör
Bönsalsa
200 g ananas
200 g kidneybönor
200 g svarta bönor
1 päron
1 knippe salladslök
1 apelsin
1 lime
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymald)

Skär ananas, päron och apelsin i små bitar. Hacka salladslöken och blanda allt i en skål. Gör en dressing av saft från lime, pressad vitlök, olja, salt och peppar. Blanda med frukt och avrunna bönor. Låt stå och dra medan fisken steks.

Dela de tinade torskfiléern i mindre bitar lägg i en skål, tillsätt mjöl och kryddor och blanda samman till en "smet". Hetta upp smör i en stekpanna och stek fiskbiffarna gyllenbruna runt om.

Servera med tex klyft potatis.

Rimbobullar

Galet goda bullar, lite variation till de vanliga kanelbullarna.

Ca 25 bullar
Ugn: 250°

Deg:
50 gram jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör/margarin
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl



Fyllning:
100 g smör/margarin
4 msk strösocker
4 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel (kan uteslutas)

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten



Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen har löst upp sig. Dela smöret i mindre bitar, tillsätt smöret. socker, vaniljsocker samt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och skär ut fyrkanter som är runt 10 x 10 cm.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och lägg en klick på varje ruta, (jag gjorde lite extra fyllning, delade sedan fyllningen i två olika skålar och tillsatte den ena med kanel.) Vik ihop de fyra hörnen, lägg dem i bullformar och tryck till lite med tummen i mitten av bullarna. Låt dem jäsa under duk i cirka två timmar.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädde dem mitt i ugnen cirka 5 minuter. Låt bullarna svalna. Blanda sedan florsocker med vatten och ringla över bullarna. MUMS!




RSS 2.0