Chicken cashewnut med stekt ris

Det här lagade Jonas förra veckan då vi låg hemma och var sjuka båda två, drömde mig tillbaka till Thailand och blev så himla sugen på chicken cashewnut, GOTT!


4 port
3 st stora kycklingfileer
2 msk rapsolja
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2,5 dl vatten
4 msk soya
2 tsk fisksås
1 tsk grön curry pasta
ca 2,5 dl cashewnötter
salt
mjöl till kycklingen
ris
3 st ägg

Koka riset enligt anvisningen, låt svalna.
Dela kycklingen i mindre bitar och rulla dem i mjöl, stek sedan i oljan tills kycklingen är nästan genomstekt. Ha i löken och stek tills den blir mjuk, tillsätt fonden och vattnet och låt puttra någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna förutom cachewnötterna och låt puttra ca 10 min, ha tillsist i cashewnötterna.

Stek äggen och rör samtidigt så att det liknar en omelett, ha i riset i stekpannan och stek tills riset börjar få lite färg.

Tomatsoppa med linser och fetaost



4 port
2 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
800 g krossade tomater
1 dl rödvin
2 dl linser
2 st grönsaksbuljong
2,5 dl vatten
1 dl grädde
salt och peppar
timjan
fetaost

Koka linserna tills de är mjuka.
Hacka och stek lök och vitlök, tillsätt buljong och vatten samt tomatpure. Häll i de krossade tomaterna och rödvinet. Låt koka  ca 15 min på låg värme. Tillsätt linserna, grädden och kryddorna och låt koka ytterligare några minuter. Mixa allt i en mixer eller med en mixerstav.

Servera med fetaost.


Veckomatsedel v.17

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 17 ut:

 

Måndag:

Pasta med ajvar relish och bacon


Tisdag:

Tomatsoppa med linser och fetaost


Onsdag:

Rester


Torsdag:

Torskbiffar med bönsalsa

 

Fredag:

Jambalaya

 

Kikärtssoppa

Här kommer en soppa från förra veckans matsedel, supergod!




4 port
1 st gul lök
1 st vitlök
2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljong
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
140 g bacon
creme fraiche

Skala och hacka löken. Stek den lätt i oljan i en kastrull. Ha i buljongen och vattnet och låt koka upp.
Tillsätt kikärtor samt kryddor och låt soppan koka ca 5 min.
Ha sedan i grädden och låt koka ytterligare 1 min.

Strimla och stek baconet under tiden, låt det rinna av på en bit hushållspapper.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Toppa sedan med creme fraiche och bacon.

Inte många inlägg den här veckan.

Eftersom jag har legat hemma tokförkyld med bihåleinflammation så har det inte blivit så mycket inlägg i bloggen den här veckan. Den här veckans mat får vänta tills nästa vecka, Jonas gjorde iaf en jätte god chicken cashewnut med stekt ris för någon dag sen som jag ska lägga upp så fort jag orkar!

Korvstroganoff med blomkål



4 port
400 g strimlad falukorv
2 finhackade gula lökar
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljong
1 dl vatten
250 g krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
paprikakrydda
salt och peppar

koka upp vatten och salta lätt, ha i blomkål pch broccoli och koka ca 10 min. Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut. Ha i buljongen och vatten och rör om tills buljongen lösts upp. Tillsätt tomatpuré, soya, socker, kryddor och grädde. Koka ca 10 minuter. ha till sist i blomkålen och broccikun ock koka ytterligare ett par min. Smaka av med salt, peppar och paprikakrydda.

Servera med tex kokt potatis.

Veckomatsedel v.15

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 15 ut:

 

Måndag:

Rester


Tisdag:

Korvstroganoff och blomkål med potatis


Onsdag:

Spagetti och köttfärssås


Torsdag:

Kikärtssoppa

 

Fredag:

Asiatisk laxgryta med råris

 

Blomkål och broccolisoppa



400 g broccoli
400 g blomkål
1 l vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymald)

Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll på fonden och mixa till en jämn smet med stavmixer. Häll på grädden samt salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

Ägg i massor



Äggkopp från Pip collection.

Torsk i tomatsås



4 port
500 g tagliatelle (vi använde färsk tomat tagliatelle)
400 g torskfiléer
2 st lök
1 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
½ citron
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk basilika
1 msk fiskfond
2,5 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka tagliatellen enligt instruktionerna på paketet.
Skala löken och stek mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Blanda ner tomatpuré, vatten, citronsaft, kryddor, buljong och grädde och låt allt puttra 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Dela torsken i mindre bitar och lägg i en ugnsform, salta och peppra. Häll över tomatsåsen på fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min eller tils fisken är färdig.

Servera med tex kokta morötter.

Veckomatsedel v.14

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 14 ut:

 

Måndag:

Rester


Tisdag:

Torsk i tomatsås med tagliatelle och kokta morötter


Onsdag:

Blomkål och broccolisoppa


Torsdag:

Köttbullar med hemmagjord potatismos, brunsås och lingon

 

Fredag:

Kycklinggryta med rårris och broccoli

 

Enkel fisksoppa



4 port
200 g torsk
200 g lax
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 gula lökar
2 morötter
1 squash
1 tsk salt
1 pkt saffran
1 dl grädde
salt och peppar
krydda tex timjan

Aioli

2 dl majonäs
2 vitlöksklyftor

Blanda majonnäs med pressad vitlök.

Skala lök, morötter och squash. Dela i mindre bitar. Koka upp vatten och buljong och lägg ner alla grönsaker. Puttra på låg värme ca 10-15 minuter. Mixa sedan till en slät soppa med stavmixer. Blanda ner salt, saffran och grädde. Rör runt och smaka av.
Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Småputtra i ca 5-10 minuter (beroende på fisken). Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli.
RSS 2.0