Chicken cashewnut med stekt ris
Det här lagade Jonas förra veckan då vi låg hemma och var sjuka båda två, drömde mig tillbaka till Thailand och blev så himla sugen på chicken cashewnut, GOTT!

4 port
3 st stora kycklingfileer
2 msk rapsolja
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2,5 dl vatten
4 msk soya
2 tsk fisksås
1 tsk grön curry pasta
ca 2,5 dl cashewnötter
salt
mjöl till kycklingen
ris
3 st ägg
Koka riset enligt anvisningen, låt svalna.
Dela kycklingen i mindre bitar och rulla dem i mjöl, stek sedan i oljan tills kycklingen är nästan genomstekt. Ha i löken och stek tills den blir mjuk, tillsätt fonden och vattnet och låt puttra någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna förutom cachewnötterna och låt puttra ca 10 min, ha tillsist i cashewnötterna.
Stek äggen och rör samtidigt så att det liknar en omelett, ha i riset i stekpannan och stek tills riset börjar få lite färg.

4 port
3 st stora kycklingfileer
2 msk rapsolja
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2,5 dl vatten
4 msk soya
2 tsk fisksås
1 tsk grön curry pasta
ca 2,5 dl cashewnötter
salt
mjöl till kycklingen
ris
3 st ägg
Koka riset enligt anvisningen, låt svalna.
Dela kycklingen i mindre bitar och rulla dem i mjöl, stek sedan i oljan tills kycklingen är nästan genomstekt. Ha i löken och stek tills den blir mjuk, tillsätt fonden och vattnet och låt puttra någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna förutom cachewnötterna och låt puttra ca 10 min, ha tillsist i cashewnötterna.
Stek äggen och rör samtidigt så att det liknar en omelett, ha i riset i stekpannan och stek tills riset börjar få lite färg.
Tomatsoppa med linser och fetaost

4 port
2 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
800 g krossade tomater
1 dl rödvin
2 dl linser
2 st grönsaksbuljong
2,5 dl vatten
1 dl grädde
salt och peppar
timjan
fetaost
Koka linserna tills de är mjuka.
Hacka och stek lök och vitlök, tillsätt buljong och vatten samt tomatpure. Häll i de krossade tomaterna och rödvinet. Låt koka ca 15 min på låg värme. Tillsätt linserna, grädden och kryddorna och låt koka ytterligare några minuter. Mixa allt i en mixer eller med en mixerstav.
Servera med fetaost.
Veckomatsedel v.17
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 17 ut:
Måndag:
Pasta med ajvar relish och bacon
Tisdag:
Tomatsoppa med linser och fetaost
Onsdag:
Rester
Torsdag:
Fredag:
Kikärtssoppa
Här kommer en soppa från förra veckans matsedel, supergod!

4 port
1 st gul lök
1 st vitlök
2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljong
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
140 g bacon
creme fraiche
Skala och hacka löken. Stek den lätt i oljan i en kastrull. Ha i buljongen och vattnet och låt koka upp.
Tillsätt kikärtor samt kryddor och låt soppan koka ca 5 min.
Ha sedan i grädden och låt koka ytterligare 1 min.
Strimla och stek baconet under tiden, låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Toppa sedan med creme fraiche och bacon.

4 port
1 st gul lök
1 st vitlök
2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljong
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
140 g bacon
creme fraiche
Skala och hacka löken. Stek den lätt i oljan i en kastrull. Ha i buljongen och vattnet och låt koka upp.
Tillsätt kikärtor samt kryddor och låt soppan koka ca 5 min.
Ha sedan i grädden och låt koka ytterligare 1 min.
Strimla och stek baconet under tiden, låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Toppa sedan med creme fraiche och bacon.
Inte många inlägg den här veckan.
Eftersom jag har legat hemma tokförkyld med bihåleinflammation så har det inte blivit så mycket inlägg i bloggen den här veckan. Den här veckans mat får vänta tills nästa vecka, Jonas gjorde iaf en jätte god chicken cashewnut med stekt ris för någon dag sen som jag ska lägga upp så fort jag orkar!
Korvstroganoff med blomkål

4 port
400 g strimlad falukorv
2 finhackade gula lökar
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljong
1 dl vatten
250 g krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
paprikakrydda
salt och peppar
Servera med tex kokt potatis.
Veckomatsedel v.15
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 15 ut:
Måndag:
Rester
Tisdag:
Korvstroganoff och blomkål med potatis
Onsdag:
Spagetti och köttfärssås
Torsdag:
Fredag:
Asiatisk laxgryta med råris
Blomkål och broccolisoppa

400 g broccoli
400 g blomkål
1 l vatten
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymald)
Dela broccoli och blomkål i mindra bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll på fonden och mixa till en jämn smet med stavmixer. Häll på grädden samt salt och peppar. Låt allt koka upp och småputtra några minuter. Smaka av med mer salt och peppar.
Ägg i massor

Äggkopp från Pip collection.
Torsk i tomatsås

4 port
500 g tagliatelle (vi använde färsk tomat tagliatelle)
400 g torskfiléer
2 st lök
1 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
½ citron
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk basilika
1 msk fiskfond
2,5 dl matlagningsgrädde
Koka tagliatellen enligt instruktionerna på paketet.
Skala löken och stek mjuk på medelvärme i ca 10 minuter. Blanda ner tomatpuré, vatten, citronsaft, kryddor, buljong och grädde och låt allt puttra 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Dela torsken i mindre bitar och lägg i en ugnsform, salta och peppra. Häll över tomatsåsen på fisken och ställ in i ugnen i ca 20 min eller tils fisken är färdig.
Servera med tex kokta morötter.
Veckomatsedel v.14
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 14 ut:
Måndag:
Rester
Tisdag:
Torsk i tomatsås med tagliatelle och kokta morötter
Onsdag:
Torsdag:
Köttbullar med hemmagjord potatismos, brunsås och lingon
Fredag:
Kycklinggryta med rårris och broccoli
Enkel fisksoppa

4 port
200 g torsk
200 g lax
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 gula lökar
2 morötter
1 squash
1 tsk salt
1 pkt saffran
1 dl grädde
salt och peppar
krydda tex timjan
Aioli
2 dl majonäs
2 vitlöksklyftor
Skala lök, morötter och squash. Dela i mindre bitar. Koka upp vatten och buljong och lägg ner alla grönsaker. Puttra på låg värme ca 10-15 minuter. Mixa sedan till en slät soppa med stavmixer. Blanda ner salt, saffran och grädde. Rör runt och smaka av.
Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Småputtra i ca 5-10 minuter (beroende på fisken). Smaka av med salt och peppar.
Servera med aioli.