Lantbröd med morötter

 
1 limpa
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
1 ½ dl majsmjöl
1 dl vetegroddar
2 ½ dl durumvete
2 ½ dl vetemjöl
2 st rivna morötter
 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Rör ihop de olika mjölsorterna och ha till sist i morötterna. Blanda i lite av mjölet i taget till jästen, degen ska släppa lite i kanterna men inte vara för torr. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
Lägg degen på en plåt och forma degen till ett avlångt bröd, låt sedan jäsa ytterligare under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.

 

Linssoppa

 

4 port
2 dl gröna linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater (400 g)
125 g fryst spenat
2 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 l grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 citron, delad i 4 klyftor
olivolja
salt och peppar
 

Gör så här:

Koka linserna i buljongen tills de är mjuka. Stek lök och vitlök mjuk i en stekpanna och ha i de krossade tomaterna, tillsätt curry, paprikapulver och persilja och låt puttra i ca 3-5 min. Ha tills sist i den tinade spenaten och rör om.
Blanda ner röran i linserna och salta och peppra. Mixa allt till en slät soppa, ringla lite olivolja över soppan och pressa i citron innan servering. Servera med tex lantbröd.
 

Veckomatsedel v.35

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 35 ut:

 

Måndag:

Linssoppa med lantbröd

 

Tisdag:

Senapskyckling med rotfrukter i ugn

 

Onsdag:

Citronsej med hemmagjord potatismos

 

Torsdag:

Köttfärs och spenatbiffar med råris och avokadoyoghurt

 

Fredag:

Lasagne

 

Knäckebrödssticks

 
ca 20 bitar
2-3 dl majsmjöl (ev mandelmjöl)
½ dl linfrön
½ dl psylliumfrön
½ dl sesamfrön
3/4 solroskärnor
1/4 pumpakärnor
1 msk flytande honung
½ dl olivolja
2½ dl kokande vatten
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan i olivoljan. Tillsätt det kokande vattnet lite i taget och rör runt, smeten ska inte bli för rinnig, tillsätt isf mer majsmjöl. Platta ut smeten på bakplåtspappret så att den är ett par mm tunt överallt, är det för tjockt så kan knäckebrödet bli för mjukt.
Dela i bitar med en kniv innan den gräddas annars går det lätt sönder, strö över flingsalt och grädda i ugnen ca 1 tim.
 
Perfekt som mellanmål eller snacks!
 
 
 

Grönsakswok med pepparkorv och kantareller

4 port
3 st starkt kryddade korvar (tex chorizo)
2 st kycklingfiléer
300 g grönsakswok mix
3 dl kantareller
½ zucchini
3 st morötter
1 msk olivolja
3 msk kycklingfond
1 st grönsaksbuljong
1 dl vatten
½ dl riven ingefära
chillipeppar
paprikakrydda
salt och peppar
 

Gör så här:

Skär kycklingen i strimlor och bryn i olivoljan i en wokpanna eller i en vanlig stekpanna tills kycklingen är nästan genomstekt. Tillsätt korven, zucchini, morötterna och kantarellerna, fräs i några minuter till.
 
Tillsätt wok mixen, buljongen och vattnet och låt puttra ihop (grönsakerna ska fortfarande vara knapriga).
Ha till sist i ingefäran och kryddorna och låt puttra ytterligare i några minuter.
 
 

Davosgröt

 
2 port
2 dl fiberhavregryn
4 dl vanilj yoghurt (eller annan valfri smaksatt yoghurt
 

Gör så här:

Blanda samman havregryn och yoghurt kvällen innan och servera till frukost toppad med exempelvis blåbär, aprikoser och nötter.
 

Veckomatsedel v.34

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 34 ut:

 

Måndag:

Rödspätta med blomkål

 

Tisdag:

Köttbullar och makaroner

 

Onsdag:

Ärtsoppa

 

Torsdag:

Grönsakswok med pepparkorv och kantareller

 

Fredag:

Grillat

 

Blåbär och quinoa gröt

 
2 port
2 dl quinoa och havre blandning
2 dl vatten
2 dl soyamjölk
3 dl färska (eller 2 dl frysta) blåbär
 

Gör så här:

Koka ihop vatten och soyamjölk med quinoa och havre blandningen.
Låt koka på svag värme i ett par minuter och ha sedan i blåbären, rör runt och låt koka ytterligare 2-3 min.
 
 

Köttfärssås med linser

4 port
400 g köttfärs
1 gul lökar
2 rivna morötter
2 klyftor vitlök
½ dl kokta linser
½ zuchinni
1 kalvbuljong
2 msk kalvfond
½ dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk chillisås
1 burk krossade tomater
ca 10 cocktailtomater
basilika
salt och pappra
 
Gör så här:

Fräs lök och nötfärsen i olja i en stekpanna, fräs till löken har blivit mjuk. Tillsätt vitlök, zuchinni och morötter. Fräs i någon minut (grönsakerna ska fortfarande vara krispiga) och tillsätt buljong och vatten.

Koka linserna. Ha i tomatpure och de krossade tomaterna och låt puttra ihop. Tillsät till sist i cocktailtomaterna, de kokta linserna och kryddorna. Låt småkoka ca 2-3 min.

 

Yoghurtplättar

 
2 port
2 dl dinkelmjöl (alt vetemjöl)
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 msk linfrön
2,5 dl valfri yoghurt
1 krm salt
 

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, salt och linfrön i en bunke. Vispa ihop ägg och yoghurt (jag valde en yoghurt med sommarbär) och blanda samman med mjölet. Låt smeten vila en stund innan du steker plättarna.
 
Servera med tex lite honung och ananas.
 

Torskfilé med russinris

 
4 port
4 st torskfiléer
2 dl grädde
2 msk tomatpure
cocktailtomater
citronpeppar
salt och peppar
ris till 4 pers
2 dl russin
 

Gör så här:

Ringla lite olivolja i botten på en ugnsform och lägg i fisken, salta och peppra och strö över citronpeppar.
Blanda tomatpure och grädde och häll över fisken, lägg i tomater och ställ in i ugnen i ca 10-15 min.
Koka samtidigt riset och blanda samman med russinen.
 
Servera med tex avokado.
 

Laxpasta

 
4 port
4 st laxfiléer
pasta
olivolja
1 dl creme Fraiche
1 dl matlagningsgrädde
2 msk fiskfond
1 st paprika
1 tomat
1 citron
timjan
salt och peppar
 

Gör så här:

Stek paprika lätt i en stekpanna och tillsätt grädde, fond, citron och kryddor. Låt värmas upp och koka samtidigt pastan.
Dela laxen i tärningar på cirka 2 cm och tillsätt dem tillsammans med tomaterna i stekpannan. Låt koka i ca 2 min och tillsätt till sist cremefraichen, låt puttra ytterligare 2-3 min tills laxen är färdig.
 
 

Världens enklaste och nyttigaste sylt

 
 
1 liter svartvinbär (eller andra bär)
ca 6-7 st dadlar
 
Ta ut kärnorna ur dadlarna och mixa bär och dadlar med en stavmixer.
Klart!
 
 

Veckomatsedel v.33

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 33 ut:

 

Måndag:

Falukorv i pepparrotssås

 

Tisdag:

Köttfärssås med linser och spaghetti

 

Onsdag:

Torskfilé med russinris

 

Torsdag:

Potatissoppa med citron och timjan

 

Fredag:

Quinoasallad med kyckling

 

 

Tranbärs scones

 
ca 12 st
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 dl tranbär
4 msk linfrön
100 gram smält smör
3 dl havremjölk
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och ha sedan i smöret och mjölken. Knåda till små bollar i lagom storlek och platta ut lite på plåten.
Grädda i ca 10 min.
 

Fruktröra

 
2 port
1 kokt morot
1 banan
2 nektariner
2 kiwi
2 msk psylliumfrön
1 msk flytande honung
 

Gör så här:

Mixa samman allt och låt stå en stund så att psylliumfröna får svälla till lite.
 
 
 

Blomkålssoppa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 pers
2 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 st lök
4 st stora potatisar
1 st blomkålshuvud ca 700g (eller fryst blomkål)
ca 2 msk riven pepparrot
6 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 msk vitvinsvinäger el citron
3 st hönsbuljongtärningar
salt och peppar
 

Gör så här:

Skala och finhacka löken och fräs mjuk i en stor kastrull tillsammans med olivoljan. Skala och tärna potatisen och blomkålen i grova bitar.

Häll på vattnet och tillsätt buljongen, rör om tills de har löst upp. Ha i potatisen, blomkålen och pepparroten.

Låt koka tills tills potatisen och blomkålen blivit mjuk och mixa samman allt. Tillsätt grädden och mjölken samt salt och peppar.

Servera med riven parmesan och pepparrot.

 

 

Chocolate chip cookies

 
ca 15 st
200 g smör
  ca 150 g hackad valfri choklad (jag tog mörk choklad)
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
  2 dl ljust muscovadosocker, alt. farinsocker
1 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
(jag hade även i mini nonstops i smeten, man kan också ha i hackade nötter..blir jätte bra!)
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt och mjukt. Hacka chokladen grovt. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen och rör samman med smöret och sirapen så att det blir fluffigt. Blanda samman med de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Klicka ut till 15 lika stora bollar och lägg glest på en plåt (6-8 st. får plats på varje plåt). Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt svalna.
Ju längre de får ligga och svalna innan du äter dem ju segare blir de!
 
 
 
 

Frukt med banan och kanel kvarg

 
Blanda kvarg med 1 banan och kanel,
servera med massvis med frukt.
Mums!
 
 

Veckomatsedel v.32

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 32 ut:

 

Måndag:

Blomkålssoppa

 

Tisdag:

Majs och keso plättar med bacon

 

Onsdag:

Laxpasta

 

Torsdag:

Kyckling med zucchini och färskpotatis

 

Fredag:

Rester

 

 
RSS 2.0