Veckomatsedel v.42
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 42 ut:
Måndag:
Kycklinggryta
Tisdag:
Kålpudding
Onsdag:
Sejfile med äggsås och broccoli
Torsdag:
Räksoppa
Fredag:
Ugnspaprika med köttfärs och ost
Torsk i ugn med ärtpesto

4 port
600 g torsk
150 gram aubergine
3 dl grädde/matlagningsgrädde
200 gram philadelphiaost
3 msk grönsaksond
2 msk fiskfond
2 dl gröna ärtor
1 dl solrosfrön
1 st vitlöksklyfta
½ dl riven parmesanost
1 dl olivolja
salt & peppar
1 dl solrosfrön
1 st vitlöksklyfta
½ dl riven parmesanost
1 dl olivolja
salt & peppar
Gör så här:
Lägg den tinade fisken i en ugnsfast form, salta och peppra. Blanda samman grädde, philadelphiaost och fond och häll över fisken. Skala auberginen och dela i bitar, strö över fisken och ställ in i ugnen 225 grader i ca 20-30 min.
Gör under tiden ärtpeston genom att mixa, ärtor, solrosfrön, vitlök, parmesan och olivolja.
Höstsoppa

4 port
3 st morötter
150 g rotselleri
150 g palsternacka
150 g vitkål
200 g blomkål
3 st gul lök
200 g blomkål
3 st gul lök
1 st pressad vitlök
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
1 tsk chillipeppar
8 dl grönsaksbuljong
1 tsk chillipeppar
2 tsk spiskummin
4 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
Gör så här:
Frukost inspiration






Veckomatsedel v.41
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 41 ut:
Måndag:
Tisdag:
Falukorv med stuvad blomkål
Onsdag:
Rester
Torsdag:
Fredag:
Grillat
Tekakor

ca 20 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl soyamjölk
1 tsk salt
1 dl brödsirap
4 dl soyamjöl
100 g smör
5 dl soyamjölk
1 tsk salt
1 dl brödsirap
4 dl soyamjöl
3 dl mandelmjöl
1 dl fiberhusk
ca 8 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör om tills det blir fingervarmt (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan salt, sirap och till sist mjölet som du har i efter hand. Arbeta kraftigt ihop till en ganska lös, men inte kladdig deg. Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.
Dela degen i ca 20 bitar och rulla till bollar som du låter vila i 3 minuter innan du kavlar ut dem till kakor. Låt jäsa ytterliggare ca 40 min. Nagga dem med en gaffel och grädda 5-10 min 250 grader.
Dela degen i ca 20 bitar och rulla till bollar som du låter vila i 3 minuter innan du kavlar ut dem till kakor. Låt jäsa ytterliggare ca 40 min. Nagga dem med en gaffel och grädda 5-10 min 250 grader.
Kronärtskockssoppa
4 port
3 st kronärtkockor
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
0,5 st citron (det rivna skalet)
6 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
25 g smör
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
0,5 st citron (det rivna skalet)
6 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
25 g smör
Gör så här:
Skär botten på kronärtskockan i små bitar och koka tills den är mjuk.
Hacka lök och fräs tillsammans med skockor i smör tills löken blivit mjuk, häll på buljongen och citron och koka upp.
Sjud 5 min och mixa slät med grädden och smaka av med salt och peppar.
Hacka lök och fräs tillsammans med skockor i smör tills löken blivit mjuk, häll på buljongen och citron och koka upp.
Sjud 5 min och mixa slät med grädden och smaka av med salt och peppar.
Laxpudding

4 port
500 g laxfilé
smör
3 dl grädde
250 g keso
5 ägg
1 dl majonäs
smör
3 dl grädde
250 g keso
5 ägg
1 dl majonäs
0.5 dl dill
salt och peppar
salt och peppar
Gör så här:
Dela fisken i mindre bitar och blanda samman med de ovriga ingredienserna. Häll över i en ugnsform och grädda i 200 grader i ca 45-50 min tills ytan har fått en fin färg.
Servera med tex spenat eller kokt potatis.