Falukorv i ung med äpple


4 pers
Falukorv till 4 pers
2 st äpplen
1 st mozarella
ca ½ dl chillisås
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela falukorven och gör en skåra i mitten, skiva äpplena och mozarellan och fyll falukorven, häll över chillisåsen.
Ha i ugnen i ca 20 min.
Servera med tex färskpotatis och grönsallad.
Rödspätta och ljummen matvetesallad med rödbetor

4 port
4 st rödspättefileer
1 st citroner
6 st stora rödbetor
2,5 dl matvete
3 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
olivolja
timjan
salt och peppar
Gör så här:
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar och koka i saltat vatten tills de är mjuka (ca 10 min).
Koka matvetet enligt anvisningen på paketet och ha i en grönsaksbuljong.
Salta och peppra fisken och stek i olja ca 3 min på vardera sida.
Blanda samman matvete, rödbetor, lite olivolja, timjan och saften av 1 citron.
Servera med citronskiva och yoghurt.
Veckomatsedel v.27
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 27 ut:
Måndag:
Vitlök och persilje pasta med bacon
Tisdag:
Rödspätta och ljummen matvetesallad med rödbetor
Onsdag:
Grillat
Torsdag:
Falukorv i ung med äpple och potatis
Fredag:
Vi firar in semestern med grillat!
Lax med stuvad spenat

4 pers
4 st laxfileer
500 g fryst spenat
1 msk smör
1 dl mjölk/grädde
1,5 msk mjöl
1 st lime
salt och peppar
Gör så här:
Lägg de tinade laxfileerna i en ugnsform och pressa över rikligt med lime, salta och peppra.Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Tina spenaten och lägg i en kastrull tillsammans med smöret. Blanda mjöl/grädde och mjöl och häll över spenaten, låt småputtra i ca 5 min. Salta och peppra.
Getostpaj

16 bitar
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
125 g smör
1 st ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk mjölk/grädde
Getostcréme:
3 st gelatinblad
2 dl mjölk
250 g getost
400 g philadelphiaost
1 st vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
pumpafrön
honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut den i en pajform (helst med löstagbar kant) och nagga botten med en gaffel.
Kyl pajen ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt. Värm upp mjölken och lägg i gelatinbladen. Rör om så att de löses upp ordentligt. Ta bort det yttersta skalet på getosten.
Ha i resterande ingredienser i mjölken och mixa till en creme. Smaka av med salt och peppar. Häll över i pajformen och låt stelna några timmar i kylen.
Hetta upp en stekpanna och rosta pumpafrönen tills de har fått fin färg.
Skär upp pajen i portionsbitar och ringla över honung och rostade pinjenötter.
Kyl pajen ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt. Värm upp mjölken och lägg i gelatinbladen. Rör om så att de löses upp ordentligt. Ta bort det yttersta skalet på getosten.
Ha i resterande ingredienser i mjölken och mixa till en creme. Smaka av med salt och peppar. Häll över i pajformen och låt stelna några timmar i kylen.
Hetta upp en stekpanna och rosta pumpafrönen tills de har fått fin färg.
Skär upp pajen i portionsbitar och ringla över honung och rostade pinjenötter.