Veckomatsedel v.40

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 40 ut:

 

Måndag:

Korvpanna med ugnsrostade grönsaker

 

Tisdag:

Laxpudding med spenat

 

Onsdag:

Kronärtskocksoppa

 

Torsdag:

Kycklinggryta med curry och sallad

 

Fredag:

Mandelpannkaka med grädde och bär

 
 

Baconlindad kycklingfilé med blomkålsris

 
4 port
4 kycklingfiléer
2 paket bacon
200 gram rivenost (gärna med chilismak)
2 dl cremefraiche
1 dl grädde/matlagningsgrädde
3 msk kycklingfond
2 tsk soya
1 tsk dijonsenap
½ blomkålshuvud
smör
basilika
salt och peppar
 

Gör så här:

Tina kycklingen.
Blanda samman den rivna osten med den hackade basilikan.
Skär ett snitt längs med kycklingfilén och fyll med ostplandningen. Linda bacon runt hela filén så att inte osten rinner ut.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Salta och peppra.
Blanda samman, creme fraiche, grädde, kycklingfond, soya, senap och häll över på kycklingen. Grädda i ugnen i 200 grader ca 20-25 min.
Riv blomkålen grovt med ett rivgärn, koka i lättsaltat vatten ca 10-15 min, låt rinna av och blanda samman med lite smör.
 

Rödbetssoppa


 
4 port
ca 10 stora rödbetor
3 st morötter
1 st grönsaksbuljong
8 dl vatten
1 dl grädde
2 msk smör
½ citron
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
 

Gör så här:

Skär lök och vitlök och fräs i smöt i en kastrull tills löken är mjuk.
Dela rödbetorna i mindre bitar, häll på vatten på löken och tillsätt rödbetor och buljong.
Låt koka tills rödbetorna är mjuka.
Mixa samman med en stavmixer.
Riv morötterna i större bitar och rör i.
Tillsätt sedan citron, grädde och kryddor och låt koka i 3-5 min.
 
Servera med bröd och en klick creme fraiche.
 
 

Köttfärs och bacongratäng

 
 
4 port
ca 600 g köttfärs
1 pkt bacon
2 gula lökar
½ purjolök
2 paprika
½ zucchini
1-2 dl riven god ost
2 dl grädde eller creme fraiche
0,5 dl tomatpuré
2 ägg
paprikakrydda
salt och peppar

Gör så här:
Fräs köttfärsen och lägg i löken att fräsa med. Dela baconen i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Hacka zucchini och paprika i tärningar och tillsätt i färsblandningen. Krydda med salt, peppar och paprikakrydda.
Vispa samman ägg, grädde eller creme fraichen.
Lägg över fräset i en ugnsfast form och häll äver äggblandningen.
Strö över riven ost och grädda i ugn 200 grader i ca 15-20 min.

Veckomatsedel v.39

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 39 ut:

 

Måndag:

Köttfärs och bacongratäng med broccoli

 

Tisdag:

Rödbetssoppa

 

Onsdag:

Baconlindad kycklingfilé med blomkålsris

 

Torsdag:

Tonfisksallad

 

Fredag:

Sushi
 
 

Zucchinigratäng

 
4 port
2 st zucchini
1 st vitlöksklyfta
1 rödlök
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
3 st tomater
2.5 dl grädde
1.5 dl ost
basilika
salt och peppar
 

Gör så här:

Stek rödlök, vitlök och zucchini i olivolja. Salta och peppra. Varva med krossade tomater, grädde och ost i en ugnsfast form. Strö över basilika och gratinera i ugnen ca 5-7 min. 

Äppel scones

 
 
ca 12 st
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 dl tärnade äpplen
100 gram smält smör
3 dl havremjölk
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och ha sedan i smöret och mjölken. Knåda till små bollar i lagom storlek och platta ut lite på plåten.
Grädda i ca 10 min.
 

Korvstroganoff med strimlad vitkål

 
4 pers
400 g korv
1 gul lök
½ zucchini
3 st tomater
1 burk krossade tomater
3½ dl grädde/matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
cayennepeppar
salt och svartpeppar
 

Gör så här:

Stek korv och lök i en klick smör alt olivolja, tillsätt zuchinin.

Ha i de krossade tomaterna, och tomatpuren och låt koka ihop 3-5 min.

Rör sedan ner grädden, creme fraichen och kryddorna, rör om.

Låt det sedan stå och småputtra 10-15 minuter.

Under tiden det står och puttrar så skär du vitkålen i strimlor och kokar i lättsaltat vatten 2-3 min.

KLART!

 

Veckomatsedel v.38

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 38 ut:

 

Måndag:

Rester från helgen

 

Tisdag:

Torsk med krämig spenat

 

Onsdag:

Korvstroganoff med strimlad vitkål

 

Torsdag:

Pepparbiffar i sås med avokadosallad

 

Fredag:

LCHF pizza
 
 

Tacosoppa

 
4 port
500 g nötfärs
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 påsar tacokrydda
7 dl vatten
2 dl krossade tomater
2 msk tomatpure
4 st tomater
1,5 msk oxfond
1 tsk timjan
1 msk rapsolja
salt och peppar
 

Gör så här:

Skär potatisen i bitar och koka tills den nästan är färdig.
Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull tills löken blivit mjuk.
Ha sedan i köttfärsen och fräs tills den är genomstekt. Blanda sedan ner potatisen.
Krydda med tacokrydda, oxfond, timjan, tomatpure, salt och peppar. Blanda ner vattnet och tomatkrossen och låt allt puttra ca 15 minuter. Tillsätt till sist tomaterna.
 
Servera med tex nachos och guacamole.

Lax i purjölöksgrädde

 
4 port
400 g lax
1 purjolök
½ fänkål
1 msk olivolja
1 tsk smör
1 tsk timjan
2,5 dl grädde
salt och peppar
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Ringla olivolja i en ugnsfast form och lägg nr den tinade laxen.
Skiva purjolök och fänkål i tunna strimlor. Stek i smör i en stekpanna och fräs mjukt. Blanda ner grädde, timjan, salt och svartpeppar. Låt allt puttra ihop i ca 3 minuter. Häll sedan purjolöksgrädden över fisken. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
 
Servera med tex kokta morötter eller potatis.

Stuvad blomkål

 
4 port
600 g frysta blomkålsbuketter
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl mjölk
3 msk persilja, hackad
1 tsk riven muskot
salt och peppar

Gör så här:

Koka blomkålen lätt i vatten och låt rinna av. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med grädde och mjölk. Småkoka i 5 minuter och smaka av med salt, peppar, muskot och persilja. Vänd ner blomkålen.

Servera med tex en starkt kryddad korv.


Currykryddade kycklingben med grönsaksröra

 
4 port
ca 9 st kycklingben
200 g färsk spenat
100 g broccoli
100 g haricoverts
1 st röd paprika
1 burk krossade tomater
1 st gul lök
½ zucchini
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
1 msk persilja
1 st grönsaksbuljong
½ dl vatten
olivolja
curry
paprikakrydda
salt och peppar
 

Gör så här:

Lägg kycklingbenen i en ugnsform och ringla över olivolja, krydda med curry, paprikakrydda samt salt och peppar.
Ställ in i ugnen ca 25-30 min.
Gör under tiden grönsaksröran. Stek lök, zucchini och paprika tills löken mjuknat. Tillsätt sedan resten av grönsakerna och låt puttra 3-4 min. Ha i buljongen och vattnet och låt puttra ytterligare några minuter. Ha tills sist i de krossade tomaterna.
Salta och peppra och servera till kycklingen.
 

Veckomatsedel v.37

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 37 ut:

 

Måndag:

Currykryddade kycklingben med grönsaksröra

 

Tisdag:

Starkt kryddad korv med stuvad blomkål

 

Onsdag:

Lax i purjolöksgrädde med kokta morötter

 

Torsdag:

Zucchinigratäng

 

Fredag:

Tacosoppa

 

Dadelröra med bär

 
2 port
½ dl nötter (tex valnötter)
ca 5-7 st dadlar
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 äpple
 
Mixa allt med en stavmixer och toppa med tex honungsmelon och nötter.
 
 

Svampsoppa

 
4 port
1½ dl kantareller
1½ dl champinjoner
1 gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk svampfond
1 st grönsaksbuljong
3 dl grädde
2½ dl vatten
1 msk soya
1 msk persilja
salt och peppar
 

Gör så här:

Fräs lök och svamp i smör och pudra sedan över vetemjölet.
Ha i buljongen och späd sedan med vatten, låt koka ca 5-10 min. Mixa allt till en slät soppa med en mixer stav och tillsätt sedan soya, grädde och kryddor, låt koka ytterligare 5 min.
 
 

Tagliatelle med hummus och cocktailtomater

 
4 port
tagliatelle till 4 port
1 ask cocktailtomater
2 st avokado
2,5 dl kikärtor
1 st vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 msk olivolja
½ tsk spiskummin
salt och peppar
 

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Gör under tiden hummusen; mixa alla ingredienser utom avokadon och tomaterna till en slät smet, smaka av med salt och späd eventuellt med vatten för tunnare konsistens. Dela tomaterna oh avokadon och blanda till sist samman allt med den kokta pastan. Servera med hackad persilja.
 

Keso kvarg med honung kanel och bär

 
2 port
1 st burk kvarg
½ dl keso
1 msk honung
1 tsk kanel
 

Gör så här:

Blanda kvarg, keso, honung och kanel.
Servera med bär, frukt och nötter av olika slag (tex björnbär, mango, plommon och cashewnötter)
 

Veckomatsedel v.36

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 36 ut:

 

Måndag:

Tagliatelle med hummus och cocktailtomater

 

Tisdag:

Svampsoppa

 

Onsdag:

Fiskgryta med curry och nudlar

 

Torsdag:

Köttfärssås och spaghetti

 

Fredag:

Ugnspannkaka med bacon och hemmagjord hallonsylt

 

Köttfärs och spenat biffar med avokadoyoghurt


 
4 port
400 g köttfärs
100 g fyst spenat
2 st ägg
2 msk grädde
2 msk köttbuljong
1 gul lök
1 st röd paprika
1 dl riven ost
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk paprikakrydda
salt och peppar
 

Gör så här:

Tina den frysta spenaten och låt den rinna av i ett durkslag.
Finhacka löken och paprikan och blanda ihop med köttfärs. Tillsätt äggen, den tinade spenaten, fonden och grädden och rör ihop.
Ha till sist i osten och kryddorna och blanda samman alltihopp, låt stå i kylen i ca 5-10 min.
Rulla blandningen till lagom stora biffar och stek på svag värme ca 5-7 in på vardera sida.
 
 
Avokadoyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1 st avokado
2 tsk citronsaft
 
Mixa ihop allt med en stavmixer och servera tillsammans med biffarna.
 

Citronsej

 
4 port
800 g torskfileer
2 dl grädde
1 tsk fisksås
1 msk olivolja
2 msk grönsaksfond
rivet skal av 1 citron
saften av 1 citron
3 msk kapris
salt och peppar
 

Gör så här:

Dela fisken i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.
 
Blanda ihop grädde, fisksås, olivolja, fond med skal och saft av 1 citron och häll över fisken. Strö över kapris och grädda i ugnen på 200° i ca 15 min.
 
Servera ev med hemmagjord potatismos och bönsallad.
 

Senapskyckling

 
4 port
600 g kycklingfileer
2½ dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk kycklingfond
1 msk dijonsenap
2 msk sötstark senap
1 msk dragon
1 msk timjan
salt och peppar
 

Gör så här:

Stek kycklingfileerna i en stekpanna med lite olivolja.
Blanda grädde, creme fraiche, senap och fonden med kryddorna i en skål och häll detta över kycklingen i stekpannan. Låt allt puttra ca 10 minuter. Red ev med lite maizena.
 
Servera med tex rotfrukter i ugn och grönsallad.
 
RSS 2.0