Chili con carne

4 port
300 g köttfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
3 msk chilisås
1 msk tomatpure
400 g krossade tomater
250 g vita stora bönor
1 st kalvbuljong (eller annan buljong)
1 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 nypa cajenpeppar
salt och peppar
Gör så här:
Hallonyoghurt

2 port
1 msk linfröolja
4 dl vaniljyoghurt
Gör så här:
Mixa samman allt i en mixer (eller med en mixerstav) och toppa ev med banan, pumpakärnor och hasselnötter.Laxgryta med curry

4 port
500 g laxfilé utan skinn
1 st purjolök
1 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
1 msk grön currypasta
1 msk curry
1 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
1 msk fiskfond
1-2 dl vatten
Salt och peppar
Gör så här:
Fräs lök och paprika och tillsätt sedan currypasta, grädde, vin, fond och vatten.
Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och curry.Dela laxen i mindre bitar, lägg ned dem i grytan och sjud i ca 8 minuter.
Servera med nudlar elelr ris.
Veckomatsedel v. 9
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 9 ut:
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Raggmunk med stekt sidfläsk, vitkålssallad och rårörda lingon
Torsdag:
Fredag:
Kyckling i fetaostsås med zucchini
SolskensSmoothie

2 glas
1 banan
1 apelsin
½ dl pressad havtorn (ev havtornssaft/juice)
1 msk linfröolja
½ dl vatten
Mixa allt i en mixer eller med en stavmixer.
Baka i rosa

Finaste bakskålen från IB laursen.
Pasta med tomatsås och knaperstekt bacon
4 port
2 st lök
2 st vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 msk tomatpure
1 dl rödvin
1 st basilika och persilja buljong
1 tsk socker
oregano
salt och peppar
200 g bacon
valfri pasta
Gör så här:
Stek lök och vitlök.
Häll på tomatkross, tomatpure, socker och rödvin. Smaksätt med kryddor och låt koka ca 20 min. Mixa till en slät sås i mixern. Stek bacon snabbt på hög värme och servera till. Servera med varfri sallad och ev. sallad.
Banangröt
2 port
2 dl fiberhavregryn
4 dl vatten
1 banan
Gör så här:
Mosa bananen, koka sedan upp havregryn och vatten och blanda till sist i bananen.
Toppa med ev mer bananer, hasselnötter och pumpakärnor.
Fröpanerad sej med spenatbulgur och ärtpesto
4 port
600 g sejfile
1 st ägg
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl ströbröd
2 msk linfrön
salt och peppar
Vispa ett ägg lätt i en djup tallrik. Blanda pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, ströbröd och linfrön i en annan djup tallrik. Salta och peppra fiskfiléerna och vänd fisken först i ägget och sedan i fröblandningen. Stek på lätt värme i ca 5 min på varje sida.
Spenatbulgur
2½ dl vatten
3 dl bulgur
2 dl färsk babyspenat
1 grönsaksbuljong
olivolja
Koka upp vatten, olivolja och buljong. Häll sedan i bulgur och låt svälla ca 10 min.
Blanda i babyspenaten.
Ärtpesto
2 dl gröna ärtor
1 dl solrosfrön
½ st vitlöksklyftor
½ dl parmesanost
1½ dl olivolja (eller rapsolja)
lite citron
salt och peppar
Mixa alla ingredienserna till ärtpeston i en mixer. Smaka av med salt, peppar och citron.
Falsk Gulaschsoppa

4 port.
1 st gul lök
4 st potatisar
1 st röd paprika
2 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljong
500 g krossade tomater
2 msk tomatpure
2 tsk kummin
2 tsk chilipulver
2 msk paprikakrydda
salt och peppar
Gör så här:
Skala potatis, skär dem i mindre bitar och koka dem ca 10 min.
Hacka lök och paprika och fräs dem i olja i en kastrull eller gryta.
Tillsätt vatten, köttbuljongtärning, tomatpure, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med en varm ostbaguette.
Veckomatsedel v. 8
Såhär ser veckomatsedeln för vecka 8 ut:
Måndag:
Tisdag:
Fröpanerad sej med spenatbulgur och ärtpest
Onsdag:
Köttbullar och makaroner med grönsallad
Torsdag:
Pannkakor med grädde och bär
Fredag:
Pasta med tomatsås med knaperstekt bacon