Chili con carne



4 port
300 g köttfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
3 msk chilisås
1 msk tomatpure
400 g krossade tomater
250 g vita stora bönor
1 st kalvbuljong (eller annan buljong)
1 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 nypa cajenpeppar
salt och peppar

Gör så här:

Stek köttfärs och lök och ha sedan in resterande ingredienser, låt koka ca 15 min. Ha tills sist i bönorna och låt koka ytterligare 5 min. Servera med råris eller liknande.

Hallonyoghurt



2 port
2 dl hallon
1 msk linfröolja
4 dl vaniljyoghurt
 

Gör så här:

Mixa samman allt i en mixer (eller med en mixerstav) och toppa ev med banan, pumpakärnor och hasselnötter.

Laxgryta med curry



4 port
500 g laxfilé utan skinn
1 st purjolök
1 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
1 msk grön currypasta
1 msk curry
1 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
1 msk fiskfond
1-2 dl vatten
Salt och peppar

Gör så här:

Fräs lök och paprika och tillsätt sedan currypasta, grädde, vin, fond och vatten.

Låt småkoka under lock ca 10 minuter.

Smaka av med salt, peppar och curry.

Dela laxen i mindre bitar, lägg ned dem i grytan och sjud i ca 8 minuter.

Servera med nudlar elelr ris.


Veckomatsedel v. 9

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 9 ut:

 

Måndag:

Laxgryta med curry och nudlar

 

Tisdag:

Chili con carne med råris


Onsdag:

Raggmunk med stekt sidfläsk, vitkålssallad och rårörda lingon

 

Torsdag:

Morotssoppa med basilikacreme

 

Fredag:

Kyckling i fetaostsås med zucchini

 

 

SolskensSmoothie



2 glas
1 banan
1 apelsin
½ dl pressad havtorn (ev havtornssaft/juice)
1 msk linfröolja
½ dl vatten

Mixa allt i en mixer eller med en stavmixer.

Baka i rosa



Finaste bakskålen från IB laursen.


Pasta med tomatsås och knaperstekt bacon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port

2 st lök

2 st vitlöksklyftor

400 g krossade tomater

2 msk tomatpure

1 dl rödvin

1 st basilika och persilja buljong

1 tsk socker

oregano

salt och peppar

200 g bacon

valfri pasta

 

Gör så här:

Stek lök och vitlök.

Häll på tomatkross, tomatpure, socker och rödvin. Smaksätt med kryddor och låt koka ca 20 min. Mixa till en slät sås i mixern. Stek bacon snabbt på hög värme och servera till. Servera med varfri sallad och ev. sallad.

 

 

 

 

Banangröt

 

2 port

2 dl fiberhavregryn

4 dl vatten

1 banan

 

Gör så här:

Mosa bananen, koka sedan upp havregryn och vatten och blanda till sist i bananen.

Toppa med ev mer bananer, hasselnötter och pumpakärnor.

 

 

Fröpanerad sej med spenatbulgur och ärtpesto



4 port

600 g sejfile

1 st ägg

½ dl solrosfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl ströbröd

2 msk linfrön

salt och peppar


Vispa ett ägg lätt i en djup tallrik. Blanda pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, ströbröd och linfrön i en annan djup tallrik. Salta och peppra fiskfiléerna och vänd fisken först i ägget och sedan i fröblandningen. Stek på lätt värme i ca 5 min på varje sida.


Spenatbulgur

2½ dl vatten

3 dl bulgur

2 dl färsk babyspenat

1 grönsaksbuljong

olivolja


Koka upp vatten, olivolja och buljong. Häll sedan i bulgur och låt svälla ca 10 min.

Blanda i babyspenaten.


Ärtpesto

2 dl gröna ärtor

1 dl solrosfrön

½ st vitlöksklyftor

½ dl parmesanost

1½ dl olivolja (eller rapsolja)

lite citron

salt och peppar


Mixa alla ingredienserna till ärtpeston i en mixer. Smaka av med salt, peppar och citron.



Falsk Gulaschsoppa



4 port.

1 st gul lök

4 st potatisar

1 st röd paprika

2 msk olja

500 g köttfärs

6 dl vatten

1 köttbuljong

500 g krossade tomater

2 msk tomatpure

2 tsk kummin

2 tsk chilipulver

2 msk paprikakrydda

salt och peppar

 

Gör så här:

Skala potatis, skär dem i mindre bitar och koka dem ca 10 min.

Hacka lök och paprika och fräs dem i olja i en kastrull eller gryta.

Tillsätt vatten, köttbuljongtärning, tomatpure, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 20 minuter.

Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med en varm ostbaguette.

 

Veckomatsedel v. 8

Såhär ser veckomatsedeln för vecka 8 ut:

 

Måndag:

Falsk gulaschsoppa

 

Tisdag:

Fröpanerad sej med spenatbulgur och ärtpest

 

Onsdag:

Köttbullar och makaroner med grönsallad

 

Torsdag:

Pannkakor med grädde och bär

 

Fredag:

Pasta med tomatsås med knaperstekt bacon

 

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0